Dieta dla seniora – co powinny jeść osoby starsze?

Dieta dla seniora – co powinny jeść osoby starsze?

Zmiany fizjologiczne osób starszych

Wraz z wiekiem zmniejsza się aktywność fizyczna, zarówno ta zamierzona, jak i spontaniczna, czego konsekwencją jest redukcja (zmniejszenie) liczby i wielkości włókien mięśniowych, co może przyczynić się do spadku siły masy mięśniowej. Co więcej, przebyte i przewlekłe choroby oraz procesy starzenia przyczyniają się do:

  • zamiany pracy narządów wewnętrznych, co w dużym stopniu przekłada się na przemianę materii (w porównaniu do osób w średnim wieku),
  • słabszego przewodzenia bodźców nerwowych,
  • ograniczenia czynności nerek, czego konsekwencją będzie zmniejszenie masy nerek o nawet jedną trzecią,
  • zmniejszenia pojemności oddechowej płuc,
  • zmiany składu ciała poprzez wzrost zawartości tłuszczu ustrojowego kosztem masy mięśniowej,
  • demineralizacji układu kostnego poprzez zmniejszenie się puli składników mineralnych organizmu,
  • zmian w przewodzie pokarmowym, co utrudnia realizację potrzeb żywieniowych organizmu,
  • zmniejszenia ilości wydzielanej śliny oraz zmiany zanikowej błon śluzowych (np. jama ustna, żołądek).
  • zmniejszenia masy wątroby (ok. 20%) oraz jej obniżonej zdolności do regeneracji, co powoduje obniżenie syntezy białek i biotransformacji stosowanych leków,
  • ograniczenia aktywności enzymów trzustkowych,
  • wyczerpania zdolności wydzielniczej komórek beta trzustki i upośledzenia wydzielania insuliny, co może prowadzić do cukrzycy lub nietolerancji glukozy,
  • zmiany w działaniu zmysłów smaku i węchu – zanik kubków smakowych może prowadzić do utraty łaknienia, co w konsekwencji przyczyni się do postępującego niedożywienia.

Nawyki żywieniowe

Na sposób żywienia większości grup wiekowych, a szczególnie osób starszych, wpływ w głównej mierze mają warunki socjo-ekonomiczne. W przeprowadzonych przez nas wywiadach, seniorzy jako powody utrzymania nieprawidłowego modelu żywienia, najczęściej wskazywali:

  • brak siły,
  • samotność,
  • ograniczenia finansowe.

W sytuacji osamotnienia, dieta osoby starszej ogranicza się do zakupu produktów, które znajdują się w pobliskim sklepie, a także do tego, co dostarczą opiekunowie. Niestety produkty te często bogate są w cukry proste oraz tłuszcze trans (kupne słodycze, ciasteczka, drożdżówki czy słone przekąski). Dlatego niezwykle ważne jest, aby w diecie seniora dostarczać żywność, która składa się z jak największej ilości składników pokarmowych dostarczanych w naturalnych posiłkach. Dania przygotowywane dla osoby starszej powinny być przede wszystkim:

  • bogate w pełnowartościowe białko, aby zapobiegać niedożywieniu i jego konsekwencjom,
  • urozmaicone oraz wzbogacone przyprawami, tak aby poprawić ich smakowitość oraz apetyt,
  • bogate w witaminy i minerały wzmacniające odporność, które wesprą osłabiony wraz z wiekiem układ immunologiczny.

foodSENIOR – nowe żywienie specjalistyczne dla osób starszych

Odpowiedzią na potrzeby żywieniowe Seniorów jest foodSENIOR – linia specjalistycznej żywności z oświadczeniami żywieniowymi. Dieta w linii foodSENIOR oparta jest wyłącznie o składniki naturalnego pochodzenia, które nasi dietetycy geriatryczni skomponowali w oparciu o tradycyjne dania.

Dania w linii foodSenior są:

  • przygotowywane na bazie tradycyjnych smaków i zapachów,
  • szybkie i łatwe w przygotowywaniu – brak konieczności dodawania innych składników,
  • bogate w pełnowartościowe białko, witaminy A, D, E, K oraz cenne dla odporności minerały,
  • smaczne i urozmaicone.

Co najważniejsze, poprzez odpowiedni dobór produktów, posiłki foodSENIOR posiadają unikalną wartość odżywczą.

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *